sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Ravintoa ja lisäravinteita

Aamupala on päivän tärkein ateria. Lapsesta asti on opetettu (ainakin minulle) aamiaisen olevan yleensä joko leipää, puuroa tai jogurttia. Näin myös itse söin aiemmin. Vuosia aamupalani oli pari ruisleipää kinkulla ja juustolla, jogurtti myslillä ja lasi appelsiinimehua. Joskus satunnaisesti puuroa maidolla ja marjoilla.

Pari vuotta sitten tein suuren muutoksen aamupalaani. Leipä-jogurtti-aamupala vaihtui proteiiniin, kasviksiin ja rasvoihin ja mehu vaihtui veteen glutamiinilla tai tuorepuristettuun aitoon appelsiinimehuun glutamiinilla. Miksi?

Ihmeellisiä vatsavaivoja, turvotusta, väsymystä, jatkuvaa nälkää... Tässä suurimmat syyt. Ravinnon muutoksen myötä nämä vaivat katosivat ja olen saanut lisää energisyyttä päivääni ja tehoa treeniin.
Alla muutamia kuvia nykyisistä aamiaisistani.

 Naudan paistijauhelihaa, kotijuustoa, paprikaa, tomaattia, lehtikaalia, avokadoa, kahvi kookosöljyllä ja tuorepuristettu appelsiinimehu glutamiinilla

 savulohta, raejuustoa, salaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, avokadoa

 Naudan paistijauhelihaa, raejuustoa, salaattia, paprikaa, kurkkua, avokadoa, kahvi kookosmaidolla

 raejuustoa, kinkkua, salaattia, tomaattia, kurkkua, avokadoa, kahvi maidolla

Aamupalani on melko samanlainen kuin muutkin ateriani yleensä. Treenin jälkeen lisään hiilihydraatteja perunasta, täysjyväriisistä, täysjyväpastasta tai moniviljaleivästä kuten Real. Vatsani ei kestä kovin paljoa maitotuotteita, joten rakastamani maustamattoman rahkan olen myös joutunut minimoimaan aterioiltani. 

Välipaloilla suosin raejuustoa, kotijuustoa, lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä, marjoja, kasviksia ja kiireisempinä päivinä myös proteiinijuomaa hera-jauheesta tai smoothieta. Jos vatsasi kestää, loistava välipala on myös maustamaton maitorahka ja mehukeitto tai marjat.

Iltaisin teen välillä myös smoothien. Tässä pari esimerkkiä:

-mansikoita
-puolukoita
-Hera80 vanilja-jauhetta 30g
-1dl kookosmaitoa
-psylliumia tai vehnäleseitä
-avokadoa
-vettä

vaihtelen välillä aineksia ja lisäilen mm.

-mustaherukoita
-tammenlehväsalaattia
-kurkkua
-banaania
-spirulinaa

Smoothie on helppo tapa saada päivän kasvisannos. Jos vatsasi "jumittaa" niin todennäköisimmin olet syönyt liian vähän kasviksia ja marjoja päivän aikana. Huolehdi myös riittävästä vedenjuonnista. Näillä pienillä asioilla on suuri merkitys vatsasi ja suolistosi hyvinvoinnin kannalta. 

Sitten siihen glutamiiniin, mitä suosittelen monelle asiakkaallenikin. Olen itse todennut glutamiinin todella hyväksi lisäravinteeksi ja vatsan hyvinvoinnin varmistajaksi. Nautin glutamiinia aamuin-illoin ja lisään sitä myös palautumisjuomaani treenin jälkeen. 

Seuraava on lainattu sivulta luontainenterveys.fi.

"Glutamiini

Glutamiini on lihasten, solujen ja aivojen polttoainetta
Glutamiini on kehon oma aminohappo.

Lihasstressi vähentää kehon glutamiinivarastoja
Lihasstressi, kuten tulehdukset, leikkaukset sekä rankka urheilu vähentävät kehon glutamiinivarastoja erityisesti lihassoluissa. Tämä huonontaa immunologisia toimintoja ja hidastaa kudosten paranemista.
Tutkimusten mukaan glutamiinilisästä on ollut hyötyä esimerkiksi vakavasta sairaudesta toipumisessa sekä kestävyysurheilijoille tyypillisten tulehdusten parantumisessa. Glutamiini on suosittu ravintolisä urheilijoiden keskuudessa.

L-Glutamiini auttaa vahvistamaan immunijärjestelmää niillä, jotka joka kevät tai syksy kärsivät erilaisista virusinfektioista, kuten flunnssasta ja muista vilustumistaudeista. Auttaa parantamaan suorituskykyä ääritilanteissa, tasaamaan energiansaantia vähähiilihydraattisessa dieetissä ja edistämään energian saantia vaihtoehtoisista lähteistä. L-Glutamiini voi myös vähentää "aivojen sumuisuutta".

Ravintolisä ruuansulatuksen ja suoliston ongelmien lievittämiseksi
Glutamiini on suolen sidekudoksen tärkeimpiä rakenneosia ja se ylläpitää suolen limakalvon kuntoa. Sen käytön on osoitettu estävän ja jopa parantavan liiallista suolen läpäisevyyttä ("vuotavan suolen" oireyhtymä).
Ruuansulatuskanavan sisäpinnan pääasiallisimpana rakenneosana glutamiinin tiedetään nopeuttavan maha-suolialueen haavaumien paranemista. Sitä on käytetty myös muihin ruuansulatuksen ja suoliston ongelmiin.

Keliaakikoille glutamiinista on hyötyä, sillä se parantaa nopeasti suolen nukkapinnan vaurioita, kun sitä käytetään yhdessä foolihapon ja B12-vitamiinin kanssa.
Suoliston solut tarvitsevat L-Glutamiinia uudistumiseen ja puolustautumiseen suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Vammojen korjaaminen ja sairaudesta toipuminen vaatii soluilta tavallista enemmän uusiutumiskykyä. Erityisesti haimatulehdustapauksissa L-Glutamiini voi auttaa ehkäisemään tulehdusta ja edistämään paranemista. L-Glutamiini voi auttaa vähentämään kemoterapian sivuvaikutuksia. Auttaa ehkäisemään haimatulehdusta. Tutkimuksen mukaan glutamiini vähentää merkittävästi alkoholinhimoa.

L-Glutamiinin käyttötarkoitukset:
Vahvistaa immunijärjestelmää ja ehkäisee immunijärjestelmän "ylilyöntejä", kuten yliherkkysreaktioita. Auttaa uudistamaan ja vahvistamaan maha-suolikanavan limakalvoja. Auttaa vähentämään alkoholin ja sokerin himoa. Parantaa haiman toimintaa. Tehostaa aivojen energisyyttä ja vähentää keskittymishäiriöitä. Vähentää lihasten toimintahäiriöitä. Auttaa ehkäisemään sosiaalista väsymystä, stressireaktioita ja työuupumusta."


Glutamiinilla on tutkitusti hyviä vaikutuksia vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Siksi erityisesti vatsaongelmista kärsivien kannattaisi panostaa laadukkaaseen glutamiiniin ja nauttia sitä päivittäin.

Alla olevassa kuvassa tällä hetkellä käytössäni olevat vitamiinit ja lisäravinteet.

 Leader L-Glutamiini, Solgar Female Multiple- monivitamiini, Idoform-maitohappobakteerit, D-vitamiini, Vitamar-kalaöljy, Solgar B12-vitamiini nestemäisenä, Solgar Magnesiumkelaatti tai Magnesiumsitraatti. 

Magnesiumin otan iltaisin, muut aamuisin. B-vitamiinia otan aamuin-illoin, samoin Glutamiinia. 

Solgarin vitamiinit olen todennut käytännössä laadukkaiksi ja kuitenkin edullisiksi. Niitä löytyy mm. Life-terveyskaupoista. 

Glutamiinia saa päivittäistavarakaupoista. L-Gutamiinia on myös FASTin valikoimassa. 

Kalaöljyä voi käyttää myös kapselimuotoisena, mutta edullisemmaksi tulee nestemäinen. Sitä ei tarvitse myöskään nauttia niin paljon kuin kapselimuotoista, joissa yleensä on melko pieniä määriä omega3-rasvahappoja/yksi kapseli. Kalaöljyä otan aamuisin 1-2 rkl. Kalaöljyllä on paljon hyviä vaikutuksia terveydelle ja se mm. poistaa tulehdustiloja kehossa ja sillä voi olla suotuisa vaikutus kehon rasva-aineenvaihdunnassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti