keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Rasvahappoanalyysituloksia ja ajatuksia ruuasta

Olen saanut lukuisia kysymyksiä ja palautteita edellisestä kalaöljyä käsittelevästä kirjoituksestani. Jotta pystyn teille antamaan oikeanlaista tietoa omien tuntemuksieni tueksi, päätin teettää MDD-klinikalla itsestäni rasvahappoanalyysin. Tässä tekstissä käsittelen tuon analyysin tuloksia, sekä Zinzinon markkinoiman kuivaveritestin tuloksia. Lopuksi vähän muutakin ravintoon liittyvää.

Hieman taustaa:

Aloitin lokakuussa 2013 Zinzino Balance Oil- kalaöljyvalmisteen käytön ja otin silloin itsestäni kuivaverikokeen, joka analysoitiin Norjassa. Seuraavan testin teetin 4kk:n kuluttua öljyn käytön aloittamisesta. Tästä aiheesta ja testituloksistani lisää
http://heidihstraining.blogspot.fi/2014/04/testauksessa-zinzino-balance-oil.html

Kirjoitettuani tuon kyseisen blogitekstin, sain monilta epäilijöiltä ja myös verkostomarkkinointia vastaan olijoilta palautetta aika kärkkääseenkin sävyyn. Julkaisin osan palautteista, mutta en kaikkia, sillä en halua blogistani mitään eipäs-juupas-väittelypalstaa. Niitä on netti väärällään ja minun puolestaan puhukoon nämä henkilöt siellä keskenään. Myöskin suurimmalla osalla kommentoijista ei selvästikään ollut sen enempää asioista tietoa, joten päätin teettää "puolueettoman tahon" tekemän rasvahappotestin.

Googlettelin sitten testin tekeviä paikkoja. Ensin soitin MDD-klinikalle, kyselin testimenetelmistä ja sain erittäin laadukasta asiakaspalvelua. Tämän  hetken hinnat olivat:

Punasoluista mitattuna 209€ + 65€ analyysin tulkinta. Punasolumittauksessa erotetaan verestä punasolut, mitataan solutasolla solun sisältä. Mitattavia arvoja on 30kpl.

Mahdollista olisi ollut saada myös kuivaveritesti, mutta asiakaspalvelusta kerrottiin testimenetelmän olevan samanlainen kuin ZinzinoTest (analysointipaikka MDD:llä on Amerikassa, Zinzinolla Norjassa), joten hylkäsin tuon ajatuksen.

Kuivaveritesti veripisarasta 149€ + 65€ analyysin tulkinta

He vaativat aina analyysin tulkinnan, sillä muuten testituloksista voi saada äkkiä väärän kuvan. Itse myös suosittelen, sillä juuri tällaisen väärän kuvan sain myös itse ennen selvitystä...

Soitin myös Antioksidanttiklinikalle ja tiedustelin testiä. Ensinnäkin, asiakaspalvelija ei osannut kertoa minulle, kuinka testi tarkalleen tapahtuu tai mistä mitataan. Netistä näin, että se tehdään seerumin plasmasta. Asiakaspalvelusta minua kehotettiin ottamaan yhteyttä heidän sopimuslaboratorioonsa Laboratoria MILAan lisätietoja varten. Hinta tällä hetkellä:

Veren plasmasta mitattuna solujen ulkopuolelta 98,70€  sisältäen omat arvot sekä viitearvot, ei lisäselvityksiä lääkäriltä. Jos haluaa lääkärin lausuntoa tuloksista ja ohjeita esim. ravinnon parantamiseen, on hinnaston mukaan hinnat 150€-300€/käynti. Mitattavia arvoja on 16kpl.

Mietin sitten näiden eroja ja kysyin laboratorioista, kumpi menetelmä nyt olisi parempi. Antioksidanttiklinikka tekee analyysin solun ulkopuolisesta osasta ja mittaa 16 partikkelia, MDD taas solun sisäpuolisesta osasta mitaten 30 partikkelia. Antioksidanttiklinikan testiä varten minun olisi tarvinnut matkustaa Helsinkiin heidän labraansa, MDD-klinikka lähettäisi minulle näytteitä varten tarvitsemani koeputket ja ohjeet kotiin ja voin valita itse labran, missä otatan testin. No omien päätelmieni, sekä MDD-klinikan asiantuntemuksen perusteella valitsin MDD:n.

Sitten testiin. Sain testimateriaalin kotiin, tässä kuva kaikesta mitä tuossa paketissa oli.

Mm. 2 kpl koeputkia verta varten, kylmägeelipussi, Biohazard-pussi, kylmäpussi.

Soitin työterveyteen ja selvisi, että voin käydä otattamassa verikokeen siellä. Ei kun Tampereen työterveyteen paastotun yön ja aamun jälkeen. Hieman terkkari kyseli miksi haluan tällaisen testin... Testin otto maksoi 12€. Kiikutin huolellisesti pakatut verikoeputkilot paketteineen postiin samantien. Postilla on sopimus MDD:n kanssa, jolloin paketti lähtee välittömästi heille Helsinkiin, josta se toimitetaan seuraavana aamuna Amerikkaan Genova Diagnostics-laboratorioon missä tulokset analysoidaan.

Samana aamuna otin itseltäni Zinzinon kuivaveritestin, jotta pääsen vertailemaan tuloksia ja niiden eroja varmasti samoissa olosuhteissa otettuina, molemmat paaston jälkeen. Tosin kuivaveritesti sormen päästä otettuna kokeena, sillä ei enää pokka riittänyt alkaa kaivamaan kuivaveritestiliuskoja esille labrahoitajan edessä... Olisi varmaan kirjoittanut mulle lähetteen hoitoon! =D

Muutaman viikon päästä saapuikin tulokset. Kauhistuin kuinka paljon olin punaisella, eka ajatus oli että mulla on kaikki rasva-arvot ihan pielessä! En ymmärtänyt mitään tuloksista tai viitearvoista, jotka olivat todella sekaisen näköiset. Tässä mun tulokset: 

Tuloksia analysoinut lääkäri oli juuri ehtinyt aloittaa talvilomansa kun tulokseni saapuivat, eli jouduin odottelemaan analyysin selvitystä tavallista pidempään. Mutta sitten se lääkäri soitti. Ja kertoi minulle yksitellen, jokaisen kohdan erikseen ja lopuksi sanoi jokseenkin näin:

"Mitä ikinä syötkin, jatka samaan malliin! Ei mitään korjattavaa. Ruokavaliosi on tulehdusta estävä ja rasvahappoarvot ovat paremmat kuin hyvät."

Jos mennään hiukan syvemmälle analyysissa, tässä lääkärin tulkintapuhelun aikana ylös kirjoittamiani asioita: HUOM! Nämä ovat itse ylöskirjoittamiani asioita eikä MDD-klinikka ole niiden oikeellisuudesta vastuussa! Jos huomaat perustavanlaatuisia virheitä, laitathan minulle viestiä. Kiitos. Ethän myöskään ryhdy itse analysoimaan omia tuloksiasi, koska kerron tässä vain murto-osan tuloksista. Ole aina yhteydessä osaavaan lääkäriin analyysien tulkinnoissa!

- Viitearvot eroavat laboratorioiden välillä. Siksi on lähes mahdotonta vertailla eri labrojen tuloksia keskenään. Norjassa analysoitavilla testeillä on todennäköisesti terveiden norjalaisten viitearvot, tällä amerikkalaisella tutkimuksella taas terveistä amerikkalaisista otetut viitearvot. Ne ovat siis jonkin verran korkeammat kuin Pohjoismaissa elävillä.

- Sormen päästä otetussa testissä mitataan rasvahapot koko verestä, tässä testissä taas veren punasoluista. Solukalvo on molemmilla kuitenkin sama.

Seuraavissa olen numeroinut tuloskaavakkeista kohdat, joista kerron.

1 - Omega 3 Index: Kertoo kardiovaskulaarisesta riskistä, eli riskistä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Näyttää kokonaiskuvan tuloksista. --> Minulla ei riskitekijöitä.

2 - AA/EPA: Arakidonihapon (AA) ja EPA suhde on ratkaisevan tärkeä hyvien ja pahojen eikosanoidien synnyssä. Kertoo siis, kuinka hyvin nykyinen ruokavalio suojaa tulehduksilta. --> Arakidonihappoa minulla ei ole juuri lainkaan, eli ruokavalioni on erittäin tulehduksilta suojaava.

3 - Omega6/Omega3-tasapaino. --> Minulla hyvin korkeat Omega3-arvot ( katso ensimmäinen sarake tuloksista, Omega 3 Fatty Acids), eli Omega6/3-suhde on erinomainen. Myös EPA/DHA suhde hyvä. --> Ei valtimotautien riskitekijöitä.

4 - Omega 6 Fatty Acids: Omega 6-rasvahapoista Linolihappo (LA) on hieman viitearvojen yli. Analyysin tulkinneen lääkärin mukaan se ei ole minulle ongelma, sillä kehoni käyttää sen hyödyksi erittäin tehokkaasti.

5 - Saturated Fatty Acids: Tyydyttyneet rasvat ovat minulla melkein kaikki alle viitearvojen, eli erittäin hyvä. (Käytän voita, kookosöljyä ja päivittäin punaista (luomulaatuista) naudanlihaa. Sen vastapainona käytän toki myös kylmäpuristettua oliiviöljyä, -rypsiöljyä ja Balance-kalaöljyvalmistetta sekä reilusti pähkinöitä ja siemeniä.)

6 - Omega 9 Fatty Acids: Omega 9 hieman eli viitearvojen, joka lääkärin mukaan ei myöskään huono juttu (koska kehoni sen pystyy käyttämään hyödyksi). Tuo todennäköisesti johtuu myös reilusta oliiviöljyn käytöstä, joka on Omega9 pääasiallinen lähde.

7 - Delta-6 Desaturase Activity: Kertoo entsyymitoiminnasta , pidennetään Omega3-ketjua. Pidentymistä ei tapahdu, jos delta-aktivisuutta ei ole. Kertoo mm. rypsiöljyssä olevan ALAn muuntautumiskyvystä EPAksi ja DHAksi, tämä minulla on erinomainen.

8 - Eicosapentaenoic Acid: Elimistöni pystyy muodostamaan suojaavia eicosanoideja.

9 - Arachidonic Acid: Tulehdusta edistäviä tekijöitä minulla on erittäin vähän. Lääkäri arvioi, että minulla on todennäköisesti viskeraalista rasvaa melko vähän jolloin arvot helposti putoavat alle viitearvojen.

MDD-klinikalla teettämäni testi tuli kaikkinensa maksamaan 286€. Voin erittäin lämpimästi kuitenkin sitä suositella, sillä asiakaspalvelu oli erinomaista ja tietotaito oli laadukasta!


No sitten varmasti monia kiinnostaa vertailu kuivaveritestiin. Tässäpä kolmannen testini tulos, Balance Oil käytössä siis reilun vuoden.


Omega6/Omega3- tasapaino nyt on molemmissa testeissä lähes sama. Tässä 2,5:1 ja MDD:n testissä 3,1:1. Myös tuo AA näyttää molemmissa hyvältä. Muita arvoja on lähes mahdotonta vertailla koska viitearvot ovat eri. Näin ollen ainoa, mitä voi vertailla, on tuo 6/3-suhde, joka olisikin jokaisen tärkeää tietää omalla kohdallaan.

ZinzinoTest-kuivaveritesti maksaa yksittäin ostettuna 117€ + 13€ postikulut.  Saat testitulokset anonyymisti nettiin, jossa myös kattava selitys jokaisesta kohdasta. Muokattu 15.4.2015: Lisätietoa testimenetelmästä ja laboratoriosta jossa ne analysoidaan: http://www.teamzinzino.fi/zinzino-balancetest-kuivaveritesti/

Laitanpa tähän vielä jokaisen kuivaveritestini helpomman vertailun vuoksi.

Ennen Balance-öljyn käyttöä lokakuussa 2013:
 


 

Balance-öljyn käyttöä 4kk, testi otettu helmikuussa 2014:Ja kolmas testi vuoden käytön jälkeen, marraskuussa 2014:


Kyllähän testi näyttää, että omega3-lisää kannattaa nauttia säännöllisesti. Solut uusiutuvat 3kk:n välein, joten jos Omega3-lisän käytön lopettaa, on pian tilanne taas lähtöpisteessä. Oman kolmannen testini tulosten huonontumiseen vaikuttaa varmasti annosmäärän pienentäminen. Alussa otin n. 12ml, neljän kuukauden käytön jälkeen tiputin annostusta 10ml/vrk. Muuten en ole muuttanut ruokavaliossani tai liikuntatottumuksissani oikeastaan mitään koko aikana.

Mitä tästä jäi käteen? Ainakin voin edelleen erittäin hyvillä mielin suositella Zinzinon Balance Oil- kalaöljyvalmistetta käytettäväksi, se on auttanut minua saavuttamaan sen minkä lupasikin, eli rasvahappoarvoni ovat hyvät ja tulehduksilta suojaavat. Enkä tässä nyt väitä, että arvoni olisivat ainoastaan Balance-öljyn ansiota. Tottakai aina ensisijaisesti pitää kiinnittää huomiota oman ruokavalionsa kokonaisuuteen. Yksi öljylisä ei tuo autuutta, mutta vie oikeaan, terveellisempään suuntaan. Se voi myös huonosti syövillä olla merkittävä lisäapu ravitsemukseen. Ja jokainen terveydestään kiinnostunuthan on tietoinen varmasti jo kalaöljyn terveysvaikutuksista ja käyttää jotakin Omega3-valmistetta tai rasvaista kalaa joka päivä. (?!)

Zinzinon kuivaveritestillä pääsee varmasti riittävästi jyvälle omista rasvahappoarvoistaan joten jos haluat päästä edullisemmin, tee kuivaveritesti. Jos haluat käyttää enemmän rahaa tarkempiin tutkimuksiin, on MDD selvästi laadukas valinta.

Omassa ruokavaliossani vältän eineksiä ja muita valmistuotteita, vaaleita viljoja, turhia vaaleita sokereita, jne. En ole tässä asiassa hysteerinen, syön takuulla pullan tai karkkia, jne. jos tekee mieli, mutta ne eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavaliooni. Margariineihin en koske pitkällä tikullakaan, enkä myöskään muovipullotettuihin öljyihin. Vältän uppopaistettuja ruokia. Teen ruokani pääosin itse tuoreista raaka-aineista.

Valitsen öljyt kylmäpuristettuina ja mieluiten luomu-laatuisina, tummissa lasipulloissa (lukuunottamatta kookosöljy joka on läpinäkyvässä purkissa), pähkinöistä suosin kaikkia muita paitsi maapähkinää ja harvemmin myöskään cashewtä, suosin oikeaa voita ja mieluiten sekin luomuna. Lihoissa olen siirtynyt luomulaatuisiin naudan vähärasvaisiin lihoihin lähitilalta, kalaa syödään vaihtelevasti muutaman kerran viikossa (yleensä valitettavasti kaupan lohta, asiaan tulossa muutos ;) ) ja kanaa on usein lautasella, sekin normiversiona. Kaikki lihat tietenkin marinoimattomina. Kasviksia ja marjoja pyrin pitämään joka aterialla. En käytä ollenkaan perunaa, bataattia tai lanttua niiden tärkkelysten sopimattomuuden takia. Myöskään maitotuotteita ei minun ruokavaliooni kuulu kuin satunnaisesti. Kirjottelen myöhemmin ruoka-aineyliherkkyyksistä lisää.

Lisäravinteista käytän balance-öljyn lisäksi tällä hetkellä Foreverin Aloe vera-juomaa, Synergyn arginiinia, SELFin L-glutamiinia, NaturaMedian MinCartil-aminohappolisää sekä Zinzinon uutta Xtender-monivitamiini-hivenainevalmistetta. Nuo kyseiset tuotteet olen kokenut itselleni vallan mainioiksi, paitsi Xtenderistä ja Aloe Verasta en vielä osaa sanoa sen enempää, ne ovat vasta kokeilussa. Arginiini on loistava treenijuoma, MinCartil taas auttaa aminohappojen imeytymisessä, joka minulla oli heikkoa vielä puoli vuotta takaperin.Kuvat lainattu netistä.

Olen huomannut, että useista netissä leijuvista parjauksista huolimatta verkostomarkkinoinnin/suoramyynnin kautta markkinoidut tuotteet ovat usein paljon laadukkaampia, kuin "normituotteet". Jotta kyseinen tuote menestyy, on siinä oltava jotain erityistä. Ne on ehkä valmistettu laadukkaammista raaka-aineista, tarkemmilla valmistusmenetelmillä, ovat enemmän tutkittu, jne. Yleensä ne ovat myös kalliimpia hinnaltaan, mutta nyt tullaankin siihen asiaan, mistä moni netissä vaahtoaa: JOKAINEN KÄYTTÄKÖÖN RAHANSA PARHAAKSI NÄKEMÄLLÄÄN TAVALLA. Eli, jos joku haluaa ostaa esim. arginiinia neljä kertaa kalliimpaan hintaan kuin iHerbistä saisi, miksi hän ei saisi ostaa? Ja toinen asia: JOKAINEN KOKEILKOON ITSELLÄÄN, MIKÄ TOIMII KULLEKIN PARHAITEN. Jos et huomaa tuotetta muutaman kuukauden käytettyäsi mitään eroa, vaihda tuotetta. Se parin euron tuote saattaa toimia toiselle, toinen taas saattaa saada samasta tuotteesta vatsanpuruja. Kun löydät oikean ja sinulle sopivan tuotteen, huomaat kyllä myös sen vaikutuksen olossasi ja kehossasi ja siinä vaiheessa kalliimpi hintakaan ei ole esteenä. Kokeile!

Liikuntaa ei sovi unohtaa myöskään, jos haluaa vaikuttaa elintavoilla terveyteensä. Muutaman kerran viikossa reilusti hikoiluttavaa treeniä (vaikka kuntosali, ryhmäliikuntatunnit, thaiboxing, jne.) ja siihen lisäksi mieltä ja kehoa hellivämpää rauhallista liikuntaa vaikkapa hiihdon tai kävelyn muodossa. Liikunnassakin tärkeintä on liikkua itselle mieluisalla tavalla. Sen ei ole tarkoitus olla aina helppoa, mutta jos se saa sinut kiukkuiseksi, suosittelen vaihtamaan lajia. =)

Vastaan mielelläni asiallisiin kysymyksiin. Teen työtäni personal trainingin ja ravinto-ohjauksen parissa asiakkaitani varten. En halua suositella yhtäkään tuotetta, josta en ole itselleni kokenut olevan hyötyä, tai jota en ole itse kokeillut. Siksi tässä blogissa haluan kertoa avoimesti hyviksi kokemistani tuotteista ja jätän valinnan jokaiselle itselleen. En tee työtäni tuotemyynnin parissa, vaikka minulla jälleenmyyntioikeus muutamiin tuotteisiin onkin. Päätavoitteeni on saada auttaa ihmisiä elämään terveellisemmin, olemaan energisempiä ja iloisempia, terveitä ja liikuntakykyisiä pitkälle elämässään.

Kuva lainattu netistä.
 
 
Eläkää elämäänne, nauttikaa siitä ja ravitkaa kehoanne laadukkaalla ravinnolla!
 
Tulossa vielä hieman kalaöljyjen vertailua ja vinkkejä, kuinka valita laadukas kalaöljy seuraavassa postauksessa.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä loistavasta selkeästi jäsennellystä kirjoituksesta, jonka olet todella tehnyt sydämellä ja paneutuen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3
   Perinteisenä kaikkea epäilevänä suomalaisena (heh heh) halusin perehtyä asiaan kunnolla, jotta tiedän mistä kirjoitan ja puhun.

   Poista
 2. Terve. Varsin kattava on selvityksesi kokemuksistasi. Yksi asia jäi askarruttamaan, eli rasvahappojen Omega6/Omega3-suhde. Minä ymmärrän tämän suhteen 2,5:1 tai 3,1:1 nyt niin, että se on Omega6-voittoinen. Eikös se kuulu olla toisin päin?

  Kappaleessa "Kyllähän testi näyttää..." toteat kuitenkin itse, että Omega3:n saannin lopettaminen rasvavalmisteen poisjättämisen myötä johtaisi nopeasti lähtötilanteeseen.

  Mun näkemykseni mukaan tämä juttu on juuri siinä, että useimmilla meillä normaalista ravinnosta saatava Omega3-taso on aivan liian niukka. Yleisinä pidetyt suositukset puhuvat samansuuntaista kieltä kuin omat tuloksesi, eli suhteen tulisi olla Omega6-voittoinen. Mä olen saanut vastakkaisen käsityksen. Sitä ei kokonaan voi jättää pois, mutta suhteen pitäisi olla Omega3-voittoinen minimissään ~3:1 siksi, että tämä rasvahappo sisältää näitä terveellisiksi tiedettyjä EPA- ja DHA- osia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Kyllä omega 6 on enemmän. Niin se suhde yleensäkin on, omega 6:sta on luonnollisesti enemmän kuin omega3:sta, koska 6:sta saamme ruuasta niin reilusti. Ja muistakaa, että molempia (sekä omega 6 että -3) tarvitsemme ruuasta, koska kumpaakaan ei keho itse pysty tuottamaan!

   En ole kuullut kenestäkään, jolla olisi enemmän omega 3:sta. Itselläni myös MDD-klinikalta saatu lääkärin selvitys tuloksistani vahvisti, että todellakin omega6:sta on enemmän, sen 3,1:1.

   Kuulisin mielelläni, jos jollakin on arvot toisinpäin.

   Poista
 3. Lue tämä artikkeli:
  www.tritolonen.fi/uutiset/279-kasvi-ja-kalaoljyjen-omega-3n-vertailua
  Eli tässä tullaan asiantuntijan lausumana monilla tutkimuksilla viitattuna siihen, ettei ALA lainkaan ole niin hyvä juttu kuin EPA ja DHA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä artikkeli. Myös siellä tuli esille omega6/3-suhde:
   "Upsalan yliopiston tutkimusten mukaan 45–70-vuotiaiden sydänpotilaiden omega-6/omega-3 -suhde on keskimäärin 6:1, kun sen pitäisi olla 2:1"

   Omega3-rasvahapothan muodostuvat ALA, EPA ja DHA-muodoista. Kala ja kalaöljyt ovat ainoat lähteet, mistä saa ainoastaan EPAa ja DHAta.
   Kasviöljyistä saa omega3:sia ALA-muodossa, josta muuntautuu kehon muuntamiskyvyn mukaan vain 2-10% EPAksi ja DHAksi. Näin ollen, kuten artikkelissakin mainittiin, omega6:sia tulee turhan paljon omega3:siin nähden rypsiöljyä nauttimalla. =/

   Poista